Pravo mesto za vse, ki si želite dologtrajne oskrbe vaših zob

Namen zdravljenja parodontalne bolezni je ponovno vzpostaviti simbiozo med bakterijami, ki so v ustih naravno prisotne ter našim telesom.

Z zdravljenjem je potrebno pričeti takoj, ko se pojavijo prvi opozorilni znaki. Posebno pomembno je, da se zdravljenje začne dovolj zgodaj. Takrat pričakujemo dober učinek zdravljenja z najmanj vidnimi posledicami na tkivu in dolgoročno zaustavitev bolezni. Zadovoljstvo tako pacienta kot terapevta je ob zgodaj začetem zdravljenju največje.

Običajno prisoten zgodnji opozorilni znak je krvavitev pri ščetkanju, kar lahko opazite sami.

Če je vaš zobozdravnik dovolj skrben, bo pri zobozdravniškem pregledu stanje dlesni preveril še s posebnim inštrumentom – parodontalno sondo. V primeru ugotovljene parodontalne bolezni, četudi sami ne opažate nobenih večjih težav, vam bo predlagal zdravljenje pri specialistu parodontologu.

V kolikor vam je zobozdravnik predlagal zdravljenje, vi pa čakate, da se vam razvijejo pozni  znaki bolezni, imate bistveno manjše možnosti za uspešno zdravljenje.

Zato ne odlašajte, zaupajte nasvetu in se odločite za zdravljenje takrat, ko je to še smiselno.

Bolezen pri napredovanju povzroči vidne spremembe (umik dlesni oz. daljšanje zob), vnetne zaplete (oteklino) in funkcionalne motnje (majavost zob).

Pacienti, ki jih o bolezni prepriča šele majav zob, želijo pa uspešno ozdravitev, so precenili realne zmožnosti parodontalne terapije.

Samo ohranjena in zdrava obzobna tkiva zagotavljajo obstoj lastnih zob kot tudi dolgoročno stabilnost protetičnih izdelkov.

Parodontalno bolezen ugotovimo na podlagi temeljitega kliničnega pregleda in analize rentgenskega posnetka zob. Pri pregledu obzobnih tkiv uporabimo posebno oblikovan in označen inštrument ter si ugotovitve zabeležimo v obliki meritev obzobnih žepov in ostalih pomembnejših parametrov.

S pregledom določimo razširjenost bolezni, to je na koliko mestih se je razvilo vnetje.

Po pregledu je mogoče določiti:

  • terapijo, ki je priporočljiva v posameznem primeru
  • stroške zdravljenja, ki so s tem povezani.

V naši ambulanti smo usposobljeni za celostno zdravljenje parodontalne bolezni.

Skupaj stremimo k istemu cilju, ta pa je dolgoročna ohranitev vaših zob.

Za uspešno zdravljenje sledimo natančno določenem zaporedju.

ZAUPAMO LASTNI MARLJIVOSTI IN VAŠI SKRBNOSTI NA POTI K USPEŠNEMU CILJU

Cilj te faze je vzpostaviti gladke površine zobnih korenin, na katerih je možnost zadrževanja bakterijskega biofilma bistveno zmanjšana. Terapijo izvedemo običajno v več obiskih.

Pri delu uporabimo lokalni anestetik, ultrazvočni inštrument ter delamo minimalno invazivno.

V obdobju dveh do treh mesecev učinek zdravljenja ovrednotimo z ponovnimi meritvami.

Globlja mesta, ki še ostanejo po začetni fazi zdravljenja, korigiramo s kirurškim postopkom.

Dlesen pri posegu nežno odmaknemo od zoba, odstranimo granulacije in nekrotični cement iz koreninske površine ter rano tesno zašijemo. S tkivom rokujemo previdno in s tem poskrbimo, da so vaše težave v času okrevanja minimalne.

Korektivne faze splošne zobozdravstvene ambulante običajno ne izvajajo in vas napotijo na zdravljenje v specialistično parodontološko ambulanto. Korektivna faza je primerna za vse paciente, ki so visoko motivirani za zdravljenje in upoštevajo vsa navodila, ki so jih prejeli med začetno obravnavo.

Ko je intenzivnejše zdravljenje parodontalne bolezni zaključeno je potrebno zdravje dlesni dolgoročno spremljati. Vsem našim pacientom priporočimo časovne intervale za vzdrževalno zdravljenje glede na njihovo stanje bolezni. Ti so lahko določeni na tri, šest ali dvanajst mesečne razmake.

Med vzdrževalnim zdravljenjem odstranimo bakterijski biofilm, morebitne novonastale trde obloge, pregledamo stanje tkiva in opozorimo na morebitne pomanjkljivosti pri izvajanju ustne higiene.

Dolgoročni uspeh parodontološkega zdravljenja je močno povezan z vašimi rednimi udeleževanji na obiskih vzdrževalnega zdravljenja.

UPORABA SODOBNIH MATERIALOV IN POSTOPKOV

V ambulanti uporabljamo v skladu s potrebami tkiva materiale in postopke, ki so plod najnovejšega razvoja medicine. V kolikor se v vašem primeru pokaže koristno, vam med posegom predlagamo uporabo umetnih kostnih nadomestkov ter materialov in metod za spodbujanje regeneracije tkiva.

Ambulanta za parodontologijo

Vrečkova ulica 3, 4000 KRANJ

08 205 2 635

Za samoplačnike

Naročanje samoplačniki

spl@parodontologija-kranj.si

08 205 2 636

Zavarovanci ZZZS